Godless: Δεν υπάρχει θεός στην Άγρια Δύση

H νέα western σειρά του Netflix είναι όσο όμορφη και βίαιη χριεάζεται καταφέρνοντας να μεταδώσει με απόλυτη επιτυχία τις συνθήκες διαβίωσης στην Άγρια Δύση, όπου ο όποιος Θεός απουσιάζει και ο καθένας πρέπει να προστατέψει τον εαυτό του όπως μπορεί. Η απουσία του Θεού γίνεται διακριτή αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των εφτά επεισοδίων. Στο μεγαλύτερο μέρος της σειράς η La Belle, δηλαδή το μέρος όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα της σειράς, είναι δίχως εκκλησία και πάστορα, ο οποίος κάνει την εμφάνισή του μόλις στα τελευταία λεπτά του φινάλε, ενώ οι μονόλογοι και οι ατάκες του ανταγωνιστής τη ιστορίας Frank Griffin διαθέτουν αρκετές αναφορές στο Θεό. Με μια πιο μεταφορική έννοια, η απουσία του “προστάτη” Θεού συμβολίζεται και με το ατύχημα που συνέβη στη La Belle, όπου είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι άντρες της πόλης. Έτσι, οι γυναίκες για να επιβιώσουν πρέπει να σταθούν στα πόδια τους, να ανεξαρτητοποιηθούν, δίχως να βασίζονται στους “προστάτες” άντρες τους.

Η παραπάνω θεματική βγάζει απόλυτο νόημα όταν μαθαίνει κανείς πως τόσο το σενάριο, όσο και τη σκηνοθεσία της σειράς ανέλαβε ο Scott Frank, ο άνθρωπος δηλαδή που εργάστηκε για το σενάριο του εξαιρετικού και με έντονες επιρροές από western Logan, το οποίο όπως έχουμε αναλύσει εδώ ασχολείται επίσης με την απουσία του Θεού, ο οποίος εκεί έχει τη μορφή των X-Men.

Σχετική εικόνα

Η αξία της σειράς ενισχύεται από την υπέροχη κινηματογράφισή της, η οποία καταφέρνει να σε μεταφέρει στο κλίμα της εποχής. Χάνεσαι στο σκοτάδι της εποχής, νιώθεις το χώμα των δρόμων πάνω σου, αλλά και τον πόνο που δημιουργεί η κάθε μια από τις αμέτρητες σφαίρες που πέφτουν στη διάρκεια των επεισοδίων. Σειρές σαν και αυτές κάνουν τα όρια μεταξύ τηλεόρασης και κινηματογράφου, ακόμα πιο δυσδιάκριτα.

Επειδή, όμως, το υπέροχο στυλ δεν είναι αρκετό από μόνο του, η σειρά αποτελείται και από ένα τρομερό καστ, το οποίο δίνει ζωή σε όλους τους χαρακτήρες που παιρνούν από την οθόνη. Από το ανερχόμενο αστέρι του Jack O’Connell και την εξαιρετική Michelle Dockery μέχρι τον συγκλονιστικό Jeff Daniels, όλοι μα όλοι οι ηθοποιοί ανταπεξέρχονται πειστικότατα στους ρόλους τους. Η αλήθεια, όμως, είναι πως και το ίδιο το σενάριο θέτει τις κατάλληλες βάσεις, αφού όχι μόνο δίνει σημασία και στον πιο “μικρό” χαρακτήρα, αλλά αφιερώνει και αρκετό χρόνο στην παρουσιάση απλών στιγμών της καθημερινότητας των ανθρώπων εκείνης της εποχής. Για παράδειγμα, σε ένα επεισόδιο παρακολουθούμε για περίπου δέκα λεπτά την προσπάθεια ενός αγοριού να ξεπεράσει τη φοβία του για τα άλογα και να τιθασεύσει ένα από αυτά!

Αποτέλεσμα εικόνας για godless reviews

Κάπου εδώ πρέπει να αναφερθούμε στη δημιουργία της σειράς, αφού το αρχικό σενάριο του σκηνοθέτη προοριζόταν για μια δίωρη ταινία, αλλά προσαρμόστηκε για τις ανάγκες μιας μίνι σειράς μετά από παρότρυνση του Soderbergh, o οποίος είχε μόλις ασχοληθεί με το The Knick και εκτελεί χρέη παραγωγού. Κατά τη γνώμη μου, η προσαρμογή πέτυχε αρκετά, αφού όπως είπα νωρίτερα η έμφαση σε λεπτομέρειες της καθημερινότητας και η ανάπτυξη δευτερευόντων χαρακτήρων δίνει βάθος στην ιστορία, αλλά από την άλλη είναι απόλυτα κατανοητό όλες αυτές οι “φλυαρίες” να κουράσουν αρκετούς θεατές, ειδικά όταν τα περισσότερα επεισόδια κρατάνε γύρω στα 70 λεπτά!

Το μεγαλύτερο αγκάθι της σειράς όμως, ήταν η προωθητική καμπάνια της, η οποία παρουσίαζε ως πρωταγωνίστριες τις γυναίκες στη La Belle με τα trailers να αφήνουν υποσχέσεις για ένα φεμινιστικό western. Τελικά, αυτό δεν συνέβη ακριβώς, αφού πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η διαμάχη του Frank Griffin με τον Roy Goode. Παρ’ όλα αυτά,  μην αποθαρρυνθείτε απ’ το γεγονός, αφού η σειρά μεταχειρίζεται τις γυναίκες όπως ακριβώς πρέπει, σαν ανθρώπους με αδυναμίες και πάθη. Μάλιστα, στην κορύφωση της σειράς στο συγκλονιστικό έβδομο επεισόδιο, η κάμερα καρφώνεται πάνω τους, παρουσιάζοντάς μας την αδέξια, αλλά ηρωική προσπάθειά τους να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, αλλά και την πόλη τους. Αντίθετα, οι γεμάτοι αυτοπεποίθηση άντρες είναι αυτοί που θα βρουν τον γρήγορο και ταπεινωτικό θάνατο.

Ισως, να μην είναι φεμινιστική με τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει και σίγουρα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε, αλλά είναι αυτό πραγματικά κακό; Καθόλου, θα τολμήσω να πω, αφού ακόμα και έτσι, έχει πράγματα να πει και στην τελική, αυτό που κάνει, το κάνει καλά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κάτσετε αναπαυτικά και να απολαύσετε μια απ΄ τις ομορφοτέρες σειρές της χρονιάς, η οποία περιλαμβάνει υπέροχους ηθοποιούς και διαθέτει ένα πολύ καλό σενάριο.

Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s