TV Series: Black Mirror(Season 4)

Το Black Mirror επέστρεψε για την τέταρτη σεζόν του και δεύτερη υπό τη στέγη του Netflix και εμείς βάζουμε τα νέα επεισόδια στη σειρά, από το χειρότερο στο καλύτερο. Επειδή, όμως, θα χρειαστεί να πούμε και δύο λογάκια παραπάνω, ίσως να υπάρξουν κάποια μικρά spoilers, οπότε αν δεν θέλετε να ξέρετε τίποτα για τα νέα επεισόδια καλύτερα να μην συνεχίσετε την ανάγνωση.

6. USS Callister: Εδώ και αρκετό καιρό είχα την εντύπωση πως το Netflix παρουσιάζει παραλλαγές πετυχημένων του σειρών(American Vandal-Making A Murderer, Dark-Stranger Things), άλλα προσπαθούσα να με πείσω πως είναι η ιδέα μου. Τελικά, δεν είμαι εγώ ο τρελός, αλλά το Netflix φαίνεται να βασίζει τις νέες του σειρές στα στατιστικά που μαζεύει. Έτσι, το πρώτο επεισόδιο της τέταρτης σεζόν είναι μια ξεδιάντροπη διαφήμιση του νέου Star Trek. Με αυτή την έννοια, ίσως να είναι και το τρομακτικότερο επεισόδιο της σεζόν, αφού φαίνεται πως σιγά σιγά θα εκλείψουν οι δημιουργίες ανθρώπων που ρισκάρουν και θα δίνεται έμφαση σε προιόντα που με βάση τα στατιστικά θα έχουν μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Επειδή, όμως ξεφύγαμε, το επεισόδιο και χωρίς την παραπάνω παρατήρηση(η οποία μαλλον μόνο εμένα ενόχλησε) είναι αδιάφορο, ή μάλλον έχει μια ενδιαφέρουσα ιδέα (διαφορά της συμπεριφοράς μας στον πραγματικό και στον ψηφιακό κόσμο), αλλά ουσιαστικά την αφήνει ανεκμετάλλευτη. Για τους φίλους του Star Trek ίσως να έχει πλάκα, για τους φίλους του αιχμηρού Black Mirror είναι απλά ένα filler διαφημιστικό.

Αποτέλεσμα εικόνας για uss callister

5. Arkangel: Η σκηνοθεσία της Jodie Foster δεν ήταν αρκετή για να σώσει ένα επεισόδιο το οποίο ήταν απλώς καλό και σε καμιά περίπτωση δεν χρειαζόταν το στοιχείο της τεχνολογίας για να γίνει κατανοητό το θέμα της, αφού για παράδειγμα ο Κυνόδοντας μια χαρά μίλησε για την -σαδιστική- καταπίεση τον γονιών, χωρίς ίχνος sci-fi.

4.Crocodile: Ειλικρινά, δεν το κάνω επίτηδες, αλλά έτυχε τα τρία πρώτα επεισόδια να είναι τα πιο αδύναμα, αλλά παράλληλα να βελτιώνονται σταδιακά. Έτσι, το τρίτο επεισόδιο, ναι μεν είναι μια συγκλονιστική ιστορία με σοκαριστική κατάληξη, αλλά έδωσε την αίσθηση ενός déjà-vu (The Entire History of You).

Αποτέλεσμα εικόνας για crocodile black mirror

3. Black Museum: Το φινάλε της σεζόν φαινόταν να αποτελείται από άσχετες μεταξύ τους ιστορίες (*εισαγωγή κακού αστείου* μια ιστορία ανθολογίας μέσα σε μια σειρά ανθολογίας, το λεγόμενο ανθολογι-eption), αλλά τελικά όλα έδεσαν στο ανατρεπτικό φινάλε, κλείνοντας με έναν σχετικά αισιόδοξο τρόπο και τη σεζόν, αλλά και τη σαδιστική ιστορία του επεισοδίου.

2. Metalhead: Ίσως το πιο ιδιαίτερο επεισόδιο της σειράς με την έννοια ότι δεν δίνει πολλές πληροφορίες για το τι συμβαίνει. Η μινιμαλιστική αφήγηση συνοδεύεται από την ασπρόμαυρη φωτογραφία και το post-apocalyptic περιβάλλον, με αποτέλεσμα να έχουμε μια αγχωτική ιστορία επιβίωσης, όπου ένας ρομποτ-σκύλος κυνηγάει ανθρώπους.

Σχετική εικόνα

Fun Fact: η ιστορία είναι εμπνευσμένη από υπαρκτά ρομποτάκια, όπως αυτό στο παρακάτω βίντεο.

 

1.Hang the DJ: Και τελειώνουμε (#διπλής) με το ρομαντικό επεισόδιο της σεζόν, το οποίο για άλλη μια φορά κερδίζει τις εντυπώσεις. Σε έναν κόσμο που ο κατάλληλος ερωτικός παρτενέρ των ανθρώπων κρίνεται από έναν αλγόριθμο, δύο νέοι ερωτεύονται και ελπίζουν να καταλήξουν μαζί. Από τις πιο πιστές απεικονίσεις τεχνητής νοημοσύνης που έχουμε δει ποτέ, το επεισόδιο είναι αρκετά τρομακτικό, μα και τόσο κοντά στην πραγματικότητα, όπως κάθε καλό επεισόδιο του Black Mirror. Το φαινομενικά αισιόδοξο φινάλε, δεν στερεί τίποτα από την “τρομακτική” πρόβλεψη του μέλλοντος, αφού ουσιαστικά επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης εφαρμογής, άρα και όλα εκείνα που την κάνουν τρομακτική. Charlie Brooker ΑΥΤΑ τα επεισόδια θέλουμε να βλέπουμε!

Αποτέλεσμα εικόνας για hang the dj

Άξιζε λοιπόν η αναμονή για την τέταρτη σεζόν; Εδώ η απάντηση είναι λίγο περίπλοκη. Από τη μια, το 1/3 των καινούριων επεισοδίων ήταν ψιλοαπογοητευτικό, αφού δεν είχε έντονο κοινωνικό σχόλιο, βλ. USS Callister, αλλά από την άλλη η ίδια η ζωή έρχεται και δίνει αξία σε επεισόδια του Black Mirror τα οποία κανείς ποτέ δεν αγάπησε, όπως το The Waldo Moment, το οποίο θυμήθηκαν οι πάντες εξαιτίας της εκλογής Trump. Οπότε δείτε σίγουρα τα τέσσερα καλύτερα της σεζόν και αν δεν βαριέστε ρίξτε μια ματιά και στα υπόλοιπα. Εξάλλου τα γούστα σπάνια συμπίπτουν στις σειρές ανθολογίας.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s