Altered Carbon: Όταν οι άνθρωποι γίνονται Θεοί

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Richard K. Morgan, η νέα σειρά του Netflix είναι μια από τις ακριβότερες που έχει χρηματοδοτήσει η πλατφόρμα και αποτελεί δίχως αμφιβολία ένα μεγάλο ρίσκο. Καταφέρνει όμως να ανταποκριθεί στις προσδοκίες; Η αλήθεια είναι πως όχι απόλυτα, αλλά έχει κάποιες ενδιαφέρουσες στιγμές.

Σε ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι έχουν καταφέρει να “αποθηκεύουν” τον πραγματικό τους εαυτό σε μια συσκευή τοποθετημένη μέσα στο σώμα τους, ο Takeshi Kovacs ξυπνάει 250 χρόνια μετά τον θάνατο του, έχοντας ως αποστολή να βρει τον δολοφόνο του Laurens Bancroft, ο οποίος είναι τόσο πλούσιος, ώστε αφού δολοφονήθηκε, κατάφερε να “αναστηθεί” μεταφέροντας τη συνείδησή του σε έναν κλώνο του. Ενδιαφέρουσα και περίπλοκη η κεντρική ιδέα της σειράς και η αλήθεια είναι πως αυτοί οι χαρακτηρισμοί περιγράφουν εξαιρετικά και τη συνέχεια της. Για να παρακολουθήσεις τα επεισόδια χωρίς να χρειαστεί να τρίβεις το κεφάλι σου, πρέπει να είσαι αφοσιωμένος, πράγμα λιγάκι δύσκολο, καθώς αρκετές στιγμές η σειρά γίνεται βαρετή. Το σενάριο πλατιάζει αχρείαστα και η σκηνοθεσία, αν και με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό να την υποστηρίζει, εν τέλει δίνει την αίσθηση μιας “ακριβής τηλεοπτικής παραγωγής” και όχι μιας ακριβής ταινίας διάρκειας δέκα ωρών.

Παρά τις όποιες αφηγηματικές αδυναμίες ή το συχνά κακογραμμένο σενάριο, η πανάκριβη σειρά του Netflix ξεχωρίζει για τον κόσμο που δημιουργεί. Κάθε μια τεχνολογική καινοτομία που παρουσιάζει φαίνεται πιθανή μέσα στην υπερβολή της. Ναι, μπορεί να μην έχουμε βρει ακόμα τρόπο να “αποθηκεύσουμε” τη συνείδηση (καλά καλά δεν ξέρουμε καν τι είναι η συνείδηση), αλλά η τεχνολογική πρόοδος των επόμενων  -αρκετών- ετών θα μας κάνει να ζούμε πολύ περισσότερο απ’ ότι σήμερα. Και όταν πια θα καταφέρουμε να ξεγελάσουμε ή έστω να καθυστερήσουμε αρκετά τον χάρο, ποιός θα πάρει τη θέση του Θεού; Εννοείται ο άνθρωπος. Στα υπέρ της σειράς προσμετράται το γεγονός οτι παρουσιάζει μια αρκετά πιθανή εκδοχή ενός τέτοιου κόσμου. Οι πλούσιοι, οι οποίοι ζουν πάνω από τα σύννεφα, μπορούν να επιλέγουν πολύ καλύτερα “σώματα” για να φιλοξενήσουν τη συνείδησή τους και έχουν ευκολότερη πρόσβαση στις νέες, “θεικές” τεχνολογίες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ζει στην επιφάνεια της Γης, όπου το φως του ήλιου σπάνια καταφέρνει να φωτίσει τα βρώμικα σοκάκια των πόλεων. Παράλληλα, παρουσιάζονται άνθρωποι, οι οποίοι παρ’ όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις πιστεύουν ακόμα σε κάποια θρησκεία και θεωρούν αμαρτία την “τεχνολογική ανάσταση”, αν και το γεγονός οτι το αστυνομικό τμήμα της πόλης είναι τοποθετημένο σε γοτθικό νάο αποδεικνύει πως τέτοια άτομα ανήκουν στη μειονότητα. Ενδιαφέρουσα ήταν και η απεικόνιση του ψηφιακού κόσμου, ο οποίος σε ένα τέτοιο μέλλον είναι αρκετά αναπτυγμένος, πολλές φορές μάλιστα χρησιμοποιείται για ψηφιακά βασανιστήρια, ενώ ένας από τους πιο αγαπητούς χαρακτήρες είναι ένας αλγόριθμος, διευθυντής ξενοδοχείου, τον οποίον θα συμπαθήσουν ακόμα περισσότερο οι φίλοι του λογοτεχνικού τρόμου!

Image result for altered carbon netflix

Βέβαια, ακόμα και στο χτίσιμο του κόσμου, η σειρά δεν κατάφερε να εμβαθύνει απόλυτα. Για παράδειγμα, η μορφή της οικογένειας θα περίμενε κανείς οτι θα είχε προσαρμοστεί στα δεδομένα της αιωνιότητας(άραγε πόσοι θα έμεναν με το ίδιο άτομο για έναν αιώνα;), αλλά στη σειρά βλέπουμε την τυπική πυρηνική οικογένεια να μην έχει αλλάξει ιδιαίτερα. Μικρή λεπτομέρεια θα μου πείτε τώρα, και ίσως να έχετε και δίκιο, αλλά υποψιάζομαι πως θα υπάρχουν και άλλα παραδείγματα με παρόμοιες χαμένες ευκαιρίες.

Όπως και να έχει, η σειρά δεν αξίζει τόσο για το μυστήριο, για τις ερμηνείες (που δεν είναι κακές, αλλά δεν είναι και αξέχαστες) ή για τη σκηνοθεσία. Η σειρά αξίζει, επειδή δείχνει την εικόνα ενός πιθανού μέλλοντος και το κάνει αρκετά καλά. Αν πιστεύετε οτι αξίζει η θησία δέκα ωρών, τότε ρίξτε μια ματιά.

Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s