13 Reasons Why: Season 2

Πριν ένα χρόνο το Netflix μας έφερε την τηλεοπτική μεταφορά του Thirteen Reasons Why, μια σειρά που απολαύσαμε. η οποία όμως προκάλεσε αρκετές διαμάχες στην σειροκαμμένη κοινότητα. Βασικές αιτίες της διχόνοιας ήταν η για πολλούς αντιπαθητική προσωπικότητα της Hannah, ο εκδικητικός χαρακτήρας της πράξης, η υπερβολική της αντίδραση στα γεγονότα που την οδήγησαν στην αυτοκτονία και η αδυναμία των παραγωγών να χτίσουν έναν χαρακτήρα με τα σωστά σημάδια κατάθλιψης.

Related image

Η πρώτη σεζόν είχε τελειώσει με την ωμή σκηνή της αυτοκτονίας της Hannah την αποκάλυψη των κασετών και γενικά των μυστικών των παιδιών, με αποκορύφωμα τις καταθέσεις τους. Εν ολίγοις μας άφησε με την ιδέα ότι η αλήθεια βγήκε στο φως και όλα θα πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης. Αρκετά καλό τέλος. Λίγο καιρό μετά όμως, το Netflix ανακοίνωσε τη συνέχεια της σειράς με μια δεύτερη σεζόν, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις σε αυτούς που δεν τους άρεσε η σειρά αλλά δεν έχουν την αυτοκυριαρχία να μην δουν τη δεύτερη σεζόν (;). Η αλήθεια είναι πως θεωρητικά δεν υπήρχε κάτι άλλο να μας δείξουν, όμως τα νέα 13 επεισόδια το διέψευσαν.

Image result for 13 reasons why season 2

Η δεύτερη σεζόν επικεντρώνεται στους άλλοτε “θύτες”. Η Hannah τους κατηγόρησε, κάποιους δίκαια, κάποιους άδικα, και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με το παρελθόν. Με αφορμή τη δίκη του σχολείου για παραμέληση, όλοι οι επιζώντες καλούνται να καταθέσουν και να πουν τις δικές τους αλήθειες και ψέματα. Έτσι ξεκινά ένα νέο κουβάρι ιστοριών και μαθαίνουμε ότι όλα είναι υποκειμενικά, ότι η αλήθεια ενός δεν είναι αυτόματα και η αλήθεια ενός άλλου και πως κάποιος που έγινε θύμα, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε και θύτης. Μαθαίνουμε πράγματα για το παρελθόν της Hannah ή γεγονότα που ανήκαν στο timeline της πρώτης σεζόν αλλά η Hannah δεν ήθελε να αποκαλύψει.

Το βασικό κλίμα της σειράς είναι ότι δεν είσαι σίγουρος για τίποτα αλλά ξέρεις μόνο αυτά που ο άλλος σου επιτρέπει να ανακαλύψεις. Θεωρώ ότι αυτή η προσέγγιση δίνει ένα δυνατό λόγο ύπαρξης στη δεύτερη σεζόν και καταφέρνει να διορθώσει ατέλειες που πήγαζαν από το μονομερές PoV της τότε πρωταγωνίστηριας, όπως πχ ότι και αυτή έκανε λάθη, ότι δεν γνώριζε τα πάντα και ότι επιλεκτικά κράτησε ότι την ενδιέφερε. Ζητήματα μεμπτά, αλλά ανθρώπινα και στη φύση ενός εφήβου.

Related image

Ενάς άλλος λόγος που “νομιμοποιεί” τη συνέχεια της ιστορίας είναι η κατάρρευση της ιδέας του Happy Ending. Πολλές σειρές ή ταινίες τελειώνουν λίγο αμφιλεγόμενα, με την εντύπωση και όχι τη βεβαιότητα ότι το τέλος είναι καλό. Όπως δηλαδή ήταν το φινάλε της πρώτης σεζόν. Η δεύτερη όμως σεζόν έρχεται σαν μπουνιά στο πρόσωπο για να σου ότι «ξέρεις ρε φίλε, στην κανονική ζωή δεν ζουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα, δεν παίρνουν όλοι ότι τους αξίζει και οι αθώοι δεν συνεχίσουν ανέμελα τις ζωές τους». Και έχει δίκιο. Το σχολείο δεν βρίσκεται αυτόματα ένοχο επειδή δεν ασχολήθηκε, ο Bryce δεν πάει αυτόματα φυλακή επειδή το υπαινίχθηκαν δύο κοπέλες και ο Clay τον ηχογράφησε παράνομα. Όλα παιρνούν από το δικαστικό σύστημα το οποίο απέχει πολύ από το να είναι τέλειο. Μπορεί οι γονείς να κινούνται δικαστικά εναντίον του σχολείου, όμως ο Bryce δεν κατηγορείται για τίποτα και συνεχίζει κανονικά τη ζωούλα του, χωρίς να παραδέχεται καν το ποιόν του. Και φυσικά αυτό έχει αντίκτυπο σε όλους. Οι πρωταγωνιστές των κασετών στοχοποιούνται, το bullying συνεχίζεται και κλιμακώνεται κάθε φορά που κάποιος καλείται να καταθέσει, τα θύματα παραμένουν θύματα και οι θύτες θύτες. Σκληρό αλλά αληθινό.

Image result for 13 reasons why season 2

Έτσι λοιπόν βλέπουμε τον αγώνα του Clay να βγει η αλήθεια στο φως, της Jess και του Alex να μαζέψουν τα κομμάτια τους, του Tyler να προσπαθεί να ξαναενταχθεί, του Zach να κάνει το σωστό ενώ ταυτόχρονα να μην χάσει το status του, του Justin να μην κυλήσει στα ναρκωτικά και την καταστροφή. Βλέπουμε τους γονείς της Hannah να προσπαθούν να φτιάξουν τις ζωές τους, του Mr.Porter να αλλάζει και να παλεύει για το σωστό. Και φυσικά βλέπουμε το σχολείο και τον Bryce με την παρέα του να κάνουν τα πάντα για να σώσουν τα τομάρια τους και να παραμείνουν στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας.

Related image

Η δεύτερη σεζόν είναι σαν να κάνει στροφή 180°, τουλάχιστον σεναριακά. Όλοι παίζουν το ίδιο καλά με την πρώτη σεζόν, με την Jessica και τον Justin να ξεχωρίζουν. Τα μόνα αρνητικά είναι ο αρκετα αργός ρυθμός στο πρώτο μισό και το κακό exposition της Hannah. Σε πολλά σημεία οι σκέψεις του Clay παρουσιάζονται μέσω του φαντάσματος της Hannah, γεγονός άκρως εκνευριστικό και ειλικρινά περιττό, καθώς δεν είναι περίπλοκες σκέψεις. Μάλλον κάπως έπρεπε να συμπεριλάβουν την ηθοποιό στο σενάριο, παρ’όλο που υπάρχουν αρκετά flashbacks.

Όπως και να’χει, η δεύτερη σεζόν προσφέρει πολλές απαντήσεις, μυστήριο, συγκινήσεις και εκβάθυνση στους χαρακτήρες και δεν ήταν καθόλου περιττή. Μπορεί να μην ήταν η σεζόν που θέλαμε, ήταν όμως η σεζόν που αξίζαμε.

ΥΓ: ελπίζουμε να συμβεί το ίδιο με την πιθανή τρίτη σεζόν και να μας αποδέιξουν ότι έχουν όντως κάτι να προσθέσουν.

Image result for 13 reasons why season 2

Advertisements

3 Comments

  1. Χαίρομαι που το ακούω-διαβάζω γιατί βλέπω να υπερισχύουν τα αρνητικά σχόλια για τη σεζόν!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s